Baldauf Käse +49 (0) 8381 89020 info@baldauf-kaese.de Familiengeführt. Seit 160 Jahren.

Baldauf Organic! 100% nature – nothing else. 

At Baldauf, the label "organic" is neither a buzzword nor a passing fad, but has been part of our everyday cheese-making routine for many years and a conscious decision – out of conviction. Respect for nature in the Allgäu and species-appropriate farming methods have been cornerstones of the company's philosophy for 160 years. We set the highest possible standards for our organic products and adhere strictly and uncompromisingly to the "Bioland" organic standard.

"Baldauf Bio" -  Organic? Why yes, of course!

Both the Baldauf company and all our organic farmers are certified by "Bioland" and only ingredients from organic farming are used in the production of our organic cheese. Bioland is Germany's leading organic farming association, and the farming methods of its member farms are based on soil cultivation without synthetic pesticides such as glyphosate and chemical-synthetic nitrogen fertilisers. On the organic farms, all animals are kept in a species-appropriate manner and food is processed gently. The Bioland standard sets much stricter guidelines than, for example, the EU Organic Regulation, which only sets minimum requirements.


Bioland certification

The Bioland certification goes hand-in-hand with a NO to genetic engineering, factory farming, chemical-synthetic fertilisers and pesticides. We and our farmers operate according to standards that go far beyond the legal minimum standard for organic food. Part of the certification is the "Bioland seal" with the organic control number, which attests to a passed inspection according to the guidelines of the organic associations. Certification is only granted if all inputs and their use comply with the Bioland guidelines.

Was genau bedeutet "Bio" bei Baldauf? 

Jeder unserer Bio-Bauern muss von Bioland zertifiziert sein und sich deren strengen Kontrollen unterziehen. Außerdem verwenden wir für die Herstellung unserer Bio-Produkte ausschließlich Zutaten aus kontrolliert ökologischem Landbau. 

Wie steht Baldauf zum Tierwohl?

Alle unsere Bauern halten überwiegend Kühe der Rasse Allgäuer Braunvieh. Zwar geben die „Braunen“ etwas weniger Milch, leben dafür aber fast doppelt so lange wie viele Hochleistungsrassen. Im Sommer stehen die Tiere auf satten Weiden und im Winter bekommen sie wirtschaftseigenes Heu und keine Silage-Fütterung. Die Kälber werden in den ersten zwölf Wochen mit Milch, ergänzend mit Heu, Gras und Kraftfutter versorgt. Ziel unserer Bauern ist es, die Leistung ihrer Kühe zu erhalten, ohne sie zu überfordern. Im Moment lassen ca. 20% unserer Heumilchbauern die Kälber bei ihren Müttern mit konstant steigender Tendenz. Wir stehen hinter diesem Modell und leisten momentan bei den restlichen Bauern Überzeugungsarbeit - ohne Zwang, Druck oder Vorschriften. Nachhaltige Tierhaltung ist nur möglich und machbar, wenn die Bauern selbst auch voll und ganz dahinter stehen. Wir möchten Endkonsumenten und auch Landwirten die Perspektive aufzeigen, dass das Wohl der Tiere wichtig ist und muttergebundene Kälberaufzucht in einem modernen Betrieb funktionieren kann.

Wo liegt der Unterschied zwischen konventionellem Käse und Bio-Käse? 

Im Bio-Käse von Baldauf sind ausschließlich Zutaten aus zertifizierter, ökologischer Landwirtschaft. Der Unterschied ist allerdings bei Baldauf nicht wirklich groß, denn auch unsere konventionellen Bauern arbeiten zertifiziert ohne Gentechnik, halten einen hohen Tierwohlstandard ein und verzichten auf Glyphosat.